IYENGARJOOGAN FILOSOFIA
Iyengarjoogassa työskennellään aina vastavoimien kanssa
- Jokaisella restoratiivisellä tunnilla painotetaan erityisesti stira-sukham- asanam käsitettä ja sitä kautta asanatyö aukeaa myös muilla joogatunneilla.
- Iyengarjoogassa pyritään kokonaisvaltaiseen kahdeksan portaan tien löytämiseen asana- ja pranayama harjoituksella. Linjauksessa saadaan keho rauhoittumaan tasapainoon mielen kanssa ja kun löydät kaikki kerrokset asanassa, tunnet astuvasi omaan temppeliisi, hiljaisuuteen, jossa aika pysähtyy ja ymmärrys syvenee.
- Iyengarjoogassa asanasarjat muuttuvat aina tilanteen mukaan. Mieli pyritään pitämään koko ajan valppaana, läsnä ja uudistuvana.
- Yhden tunnin teema voi olla esim. isovarpaan työskentely kaikissa asanoissa ja sen vaikutus pranaan.
- Opetuksessa lähdetään ensin karkeasta asana- ja pranayama työskentelystä ja mennään ajan myötä yhä hienovaraisempaan suuntaan niin, että koko 8-portaan tie on koko ajan mukana.
- Mutta jos jäät sen karkean asanatyön vangiksi etkä jaksa edetä syvemmälle jää joogapolkusi lyhyeksi.
- Iyengarin opeissa toistuu usein Abhyasa ja Vairagya : älä koskaan luovuta, päästä aina irti.
- Omassa harjoituksessani on oivallukset alkaneet vasta päästyäni opettajakoulutuksen jälkeen syventäville juniori tasoille. Ne ovat laajentaneet ymmärrystä siitä miten B.K.S Iyengar haluaa viedä meitä kohti syvempään ymmärrykseen.
- Joogassa tärkeää on fokus vaikka kaikki fokus ei ole joogaa!