Iyengarjoogan kehittäjä
B.K.S. Iyengar
Iyengarjoogan legendaarinen kehittäjä Bellur Krishnamachar Sundararaja (B.K.S.) Iyengar syntyi 14.12.1918 bramiiniperheeseen Etelä-Intialaisessa Bellurin kylässä, Karnatakan osavaltiossa. Tulevan joogamestarin alku joogan tiellä oli kaikkea muuta kuin virtuoosimainen: Iyengar oli lapsena hyvin sairas ja kärsi mm. malariasta, lavantaudista ja tuberkuloosista. Perheenjäsenet eivät odottaneet hänestä paljoakaan, koska eivät uskoneet hänen selviytyvän aikuiseksi asti. Onneksi hänen siskonsa avioitui erittäin taitavan ja vaikutusvaltaisen joogamestarin T. Krishnamacharyan kanssa, joka vastentahtoisesti otti heikon ja sairaalloisen pojan oppilaakseen. Iyengar oli tuolloin 14-vuotias.
Sitkeä ja päämäärätietoinen harjoitus kantoi hedelmää ja nuori Iyengar vahvistui, notkistui, sai itseluottamusta ja parani. 18-vuotiaana hänen opettajansa lähetti Iyengarin Puneen opettamaan ja siitä lähtien hän on levittänyt oppimaansa ja kehittämäänsä metodia. Hän on alusta asti tutkinut joogan eri vaikutuksia hyvin intensiivisesti ja käyttänyt omaa kehoaan ja mieltään labotoriona – näin syntyi iyengarjooga. Tutkimusmatka päättyi 20.8.2014 klo 3.15. Hän lopetti pranayaman harjoittamisen 95 vuotiaana.
Iyengar oli yksi ensimmäisistä intialaisista joogaopettajista, jotka toivat joogan länteen laajassa mittakaavassa ja hänellä on ollut useita varsin nimekkäitä oppilaita. Oman joogainstituutin hän perusti Punen kaupunkiin vuonna 1975. Iyengarin lapsista vanhin tytär, Geeta, ja perheen ainoa poika, Prashant, toimivat jo silloin hekin joogaopettajina ja jatkavat isänsä työtä yhä.
Times-lehti valitsi Iyengarin vuonna 2004 yhdeksi maailman 100 vaikutusvaltaisimman ihmisen joukkoon.
Iyengarjooga on maailman suosituin joogamuoto
Iyengarjoogan harrastajia on satoja tuhansia ympäri maailmaa. Sertifioituja opettajia on 55 maassa Anquillasta Zimbabween.
Iyengarjoogaharjoituksessa pyritään linjaamaan keho oikein ja täsmällisesti. Opimme tuntemaan paremmin oman kehomme, mielemme ja itsemme. Kun löydät kehosi, löydät mielesi ja sitä kautta itsesi. Joogaharjoitus myös purkaa mielen ja kehon virheellisiä kuormituksia.
Iyengarjoogassa yhdistyy voiman, notkeuden ja kestävyyden harjoittaminen sekä kehon että mielen tasolla. Tarkkaan ohjeistetulla tunnilla on helppo keskittyä vain ja ainoastaan tähän hetkeen ja harjoitukseen, jolloin mieli pääsee lepäämään arjen askareista. Jokainen iyengarjoogatunti on erilainen ja rakentuu jonkun tietyn teeman, punaisen langan ympärille.
Iyengarjooga lähtee liikkeelle fyysisestä harjoituksesta, joka rakentaa vakaan pohjan kaikelle muulle. Filosofialtaan iyengarjooga noudattaa joogan oppi-isän, Patanjalin kokoamaa kahdeksan portaan tietä.
Apuvälineiden ansiosta iyengarjoogan voi aloittaa kuka tahansa
Iyengarjooga painottaa yksilöllistä lähestymistapaa. Harjoituksessa hyödynnetään erilaisia apuvälineitä, jotta jokainen voi harjoitella asanoita eli jooga-asentoja turvallisesti ja saada harjoituksesta kaiken hyödyn kuntoon, notkeuteen, ikään tai sukupuoleen katsomatta. Iyengarjoogan avulla tunnollinen harrastaja oppii kuuntelemaan ja kunnioittamaan omia rajojaan ja mahdollisuuksiaan hyvin tarkasti.
Iyengarjoogaopettajat ovat korkeasti koulutettuja ja vahvasti läsnä harjoituksessa oppilaan tukena.
Iyengarjoogan aloittaminen ei vaadi muuta kuin yrittämisen halua. Säännöllinen harjoitus johtaa kehittymiseen, mutta ”suorittamispakkoa” ei ole. Hyvän tuntuman saaminen iyengarjoogan työskentelytavasta vaatii useimmiten 4-5 kokeilukertaa.
Iyengarjoogatunneilla on hyvä henki: harjoittelu on käytännönläheistä, loogista ja tarkoituksenmukaisesta. Harjoituksessa keskitytään siihen, miltä liike tuntuu, ei miltä se näyttää ulospäin. Iyengarjoogaharjoituksen perusta on sisäinen ja ulkoinen lempeys ja vahvuus, joka kasvaa vähitellen osaksi joogaajaa harjoituksen ulkopuolellakin.
Iyengarjooga on menetelmä, jolla herätetään mielen ja kehon älykkyys
Iyengarjooga on ajattelevien ihmisten joogaa. Iyengarjoogaharjoituksessa äly levittäytyy auringon säteiden lailla kaikkialle. Sen harjoittaminen herättää oivalluksen ja kehittää mieltä ja kehoa yhtä aikaa. Terveys, luovuus ja elämänhallinta lisääntyvät säännöllisen harjoituksen sivutuotteina.
Iyengarjoogan varsinainen tavoite on mielen rauhattoman liikehdinnän hiljentäminen. Iyengarjooga vähitellen opettaa korjaamaan asioita, joita ei tarvitse kestää, ja kestämään asioita, joita ei voi korjata. Harjoituksen edetessä joogaaja oppii kohtaamaan elämän myllerrykset yhtä maltillisesti ja vakaasti kuin vaativimpienkien joogaharjoitusten haasteet joogamatolla. Kehityksen myötä elämän yltäkylläisyys näyttäytyy iyengarjoogan harrastajalle.
”When I practice, I am a philosopher. When I teach, I am a scientist. When I demonstrate, I am an artist.” – B.K.S. Iyengar
TÄSTÄ LINKISTÄ LISÄÄ TIETOA B.K.S. Iyengarista (http://bksiyengar.com/)