Ohjeita! Miten aloitan iyengarjoogan?

Ilmoittautuminen

Jos olet aivan ensimmäistä kertaa joogassa, se on hyvä kertoa ohjaajalle ennen tunnin alkua.

Jos olet harrastanut iyengarjoogaa aikaisemmin jossain muualla, voit tulla suoraan valitsemallesi viikkotunnille.

Viikkotunneille ei tarvitse ilmoittautua etukäteen, kun taas muille kurseille ilmoittaudutaan etukäteen. Studiolla voi maksaa käteisellä ja Smartum-seteleillä, sporttipassilla ja MobilePayllä mutta ei korteilla.

Apuvälineet

Yama on täysin varusteltu joogastudio ja meiltä löytyvät kaikki harjoitukseen tarvittavat joogavälineet: huovat, bolsterit, vyöt, tiilet, tuolit, narut jne. Meillä on myös tunneille lainattavia joogamattoja. Oma joogamatto on hyvä kuitenkin ottaa mukaan tunnille, jos sellaisen omistaa. Mattoja voi myös ostaa studiolta, samoin vöitä ja tiiliä.

Muistathan apuvälineitä palauttaessasi panna tavarat siististi omille paikoilleen. Huovat viikataan tietyllä tavalla ja kaikkien tulisi noudattaa sitä, kun huovat viikataan hyllyyn.

Oikein käytettyinä apuvälineistä on valtava apu harjoituksessa; noudata opettajan ohjeita huolellisesti. Mikäli sinulla on ongelmia oikean käyttötavan löytämisessä tai asento tuntuu epämukavalta, pyydä opettajalta apua.

Pukeutuminen joogatunnille

Joogaharjoitukseen sopii hyvin joustavat, kiristämättömät vaatteet, joissa on miellyttävä olla seisten, istuen ja maaten ja joissa pystyy liikkumaan esteettömästi. Tunneilla ollaan avojaloin, joten kenkiä/ tossuja ei tarvita. Loppurentoutuksen ajaksi päälleen voi pukea sukat tai muuta lämminta, mutta myös studion huopia voi käyttää peittoina.

Iyengarjoogatunnilla olisi erityisen hyvä, jos oppilaan polvet olisivat hyvin näkyvissä polven linjaamisen tarkistamisen mahdollistamiseksi. Opettaja ei välttämättä huomauta tästä tunnilla erikseen, mutta oppilaiden olisi hyvä totutella käytäntöön tästä huolimatta, mikäli mahdollista. Lyhyt lahjepituus ja nivelten ja lihasten toiminnan paljastavat ihonmyötäiset trikoot toimivat yhtä hyvin. Tämä on kuitenkin vain suositus, tunnille voi tulla parhaaksi katsomissaan housuissa.

Ruokailu ja juominen

Joogaharjoitus ei ole kovin miellyttävä täydellä vatsalla. Joogatunnin ja ruokailun välissä olisi hyvä olla vähintään noin kahden tunnin tauko ja raskaan aterian jälkeen jopa neljän tunnin tauko. Joogatunnin aikana ei ole tarkoituksenmukaista juoda. Nautinnollisen tunnin takaamiseksi tunnille ei kuitenkaan kannata tulla kovin nälkäisenä tai janoisena, joten tarpeen tullen kevyen välipalan voi syödä noin tunti-puoli tuntia ennen harjoitusta ja juodakin kannattaa ennen tuntia sopivasti.

Vammat ja sairaudet

Useissa tapauksissa erityyppiset vammat ja terveydelliset ongelmat eivät ole este joogaamiselle, mutta niistä tulee aina mainita joogaopettajalle ennen tunnin alkua. Joogasta on apua useanlaisiin vaivoihin ja harjoitukset voivat nopeuttaa parantumista, mutta se edellyttää tarkkaa omien rajojen kuuntelua ja yhteistyötä osaavan opettajan kanssa. Esimerkiksi kuumeisena ei tehdä harjoitusta, mutta kuumeen laskettua voi riittävien välipäivien jälkeen alkaa tehdä hieman kevennettyä harjoitusta.

Käänny opettajan puoleen aina, jos sinulla on joku fyysinen rajoite tai poikkeustilanne. Voit mainita asiasta opettajalle myös vaivihkaa kahden kesken, mikäli et halua kertoa asiasta koko ryhmän kuullen.

Kuukautiset

Kuukautisten aikana voi joogata, jos se tuntuu itsestä hyvältä, mutta esimerkiksi ylösalaisia asanoita ei tehdä kuukautisten aikana lainkaan. Jos opettaja ei syystä tai toisesta mainitse tätä tunnilla, kysy rohkeasti jokin korvaava asana.

Raskaus

Kerro aina opettajalle, mikäli olet raskaana.

Iyengarjoogan mukaan raskauden ensimmäisen noin kolmen kuukauden aikana ei tulisi joogata lainkaan. Tämän jälkeen joogaan voi hyvin osallistua ja opettaja antaa sinulle variaatiot liikkeille, joita ei tule tehdä raskauden aikana. Raskausajan joogaohjeet ovat erilaiset jo pitkään ennen raskautta jooganneille ja vasta raskauden aikana joogan aloitteneille, joten jo tästä syystä asiasta on tärkeää kertoa opettajalle.

Scroll to Top